Edelstenen

Net als ons en alles om ons heen, zijn stenen een vorm van energie. Ze bevatten krachtige energie van het element Aarde en zijn prachtige geschenken van de natuur... 
 
Het werkende element in edelstenen komt uit de energie of de trillingen die de steen in zich heeft. Dit klink wellicht een beetje “zweverig” maar als je je er klein beetje in verdiept, dan zul je moeten toegeven dat het ergens toch wel weer logisch kan zijn… 
 
Elke steen heeft een unieke kristalstructuur. 
Een edelsteen bestaat uit een of meerdere mineralen. 

Ondanks dat elke steen zijn eigen kenmerken heeft, wordt zijn invloed vooral bepaald door de intentie die erin geprogrammeerd is. Edelstenen reageren sterk op intentie en subtiele energieën. 
Zorg er daarom voor dat je altijd eerst tot rust komt voordat je met een edelsteen gaat werken. 
 
Een steen is natuurlijk geen magische toverstaf, het is een hulpmiddel dat helpt om met ons bewustzijn te werken, een trouwe assistent op de reis naar onszelf. 
 
Het helpt energie te veranderen, het transformatieproces te starten. Daarom is het belangrijkste bij het werken met een steen om te begrijpen waarom je het nodig hebt en wat je ervan wilt. 
 
Net zoals wij mensen hebben ook edelstenen een eigen levensenergie, een bewustzijn. Het bewustzijn van iedere levend ding (zoals rotsen, bomen en bloemen) wordt “Deva” genoemd. Het doel van het rijk van de Deva’s is om het evenwicht in de natuur te behouden. Dit gebeurt op energetisch niveau. 
 
Op deze manier kunnen edelstenen ook jouw natuurlijke balans herstellen. Je kunt bewust contact maken met de Deva van een edelsteen door je er met een open houding op af te stemmen. Eigenlijk werkt het net zoals bij het maken van nieuwe vrienden. Nieuwe vrienden leren elkaar door de tijd steeds beter kennen en bouwen door ervaringen een band op. Zo werkt het ook met edelstenen. Natuurlijk zou je een edelsteen die je net bij je hebt meteen kunnen inzetten voor een healing, maar hoe meer de edelsteen met jou verbonden is, hoe sterker haar werking.
 
Het is het beste om een ​​steen te kiezen die eerst op je gevoel en intuïtie vertrouwt, wat je voelt als je hem in je hand houdt en hoe hij tot je hart spreekt, en dan pas er meer over te lezen en zijn eigenschappen. 
 
Verschillende stenen kunnen hun doel dienen tijdens verschillende perioden van je leven, afhankelijk van je verlangens en intenties. Stenen kunnen ook kenmerken hebben die van seizoensgebonden aard kunnen zijn. 

Als we bijvoorbeeld zonne-energie nodig hebben, kiezen we vaak voor stenen die daar bij horen: citrien, barnsteen en granaat. In het voorjaar kunnen stenen die bijvoorbeeld liefde vertegenwoordigt, zoals rozenkwarts, in het voordeel zijn. 
 
Soms zul je merken dat stenen proberen te "ontsnappen"...
 Ze raken vaak verloren, ze barsten en juwelen kunnen kapot gaan. Als dat het geval is, moet je overwegen of dit echt jouw steen is en of het bij je past op dit moment van je leven. 

Om je edelstenen zo zuiver mogelijk en de werking krachtig te houden, is het belangrijk dat je je edelstenen regelmatig reinigt. 
 
Stenen onttrekken negatieve energie aan hun eigenaars en hopen deze in zichzelf op. Daarom moeten ze regelmatig worden schoongemaakt. 
 
Heb je een edelsteen gekocht of gekregen? Dan is het fijn de edelsteen even te reinigen. Zo ontdoe je de edelsteen van alle energie welke ze heeft opgenomen voordat ze bij jou kwam. 
 
Wanneer je een edelsteen hebt gebruikt in een meditatie, healing of ritueel kun je de edelsteen mild reinigen. 
 
Het is handig om een vaste dag te kiezen waarop je al je edelstenen grondig reinigt. De dag voor volle maan is een goede dag hiervoor, zodat je je edelstenen met volle maan kunt opladen. 
 
Een steen kan je zelf een teken geven: het sieraad irriteert bij het dragen of je vergeet het steeds te dragen. 
 

Er zijn verschillende manieren om je stenen te reinigen. 


Een goed gereinigde steen glanst, beschermt, geeft je kracht en heeft een hechte band met je.

Je kunt de steen een nacht in zeezout laten liggen en daarna afspoelen met water.
 Zout is een zeer krachtige energiezuiveraar omdat het zelf een kristallijne structuur heeft. Voordat je je steen laat weken, wikkel hem dan in een zachte doek, toon je respect en zorg en vul hem met de energie van dankbaarheid. (Het is het beste om een ​​steen niet voor lange tijd in zout water te laten liggen, omdat een alkalische omgeving er onnatuurlijk voor is en de eigenschappen ervan op een negatieve manier kan beïnvloeden.)
 
Je kunt jouw edelstenen ook reinigen in de rook van Palo Santo (ook wel heilig hout genoemd). Heilig hout heeft een zoete, rustgevende geur. Steek het stokje aan, laat het even branden en blaast het uit. Het hout smeult nu. Houd de edelsteen in de rook van de palo santo. (Palo Santo is bij ons te koop)
 
Je kunt jouw edelstenen ook reinigen door Salie te branden. Om het makkelijker te maken zijn er Salie smudgesticks, dit zijn gedroogde saliebundeltjes. Steek de smudge aan en blaas het uit. Het gaat nu smeulend roken. Houd je edelsteen in de rook van de salie. (Salie is ook in diverse vormen bij ons te koop)

Je kunt jouw stenen ook begraven in biologische bruine rijst.
en deze daar twee nachtjes in laten ontladen.
Gooi daarna de rijst die je ervoor gebruikt hebt weg.
 
Je kunt de edelstenen boven de vlam van de kaars houden en hem langzaam draaien (zodat hij niet opwarmt). Op deze manier vernieuw je hem met de reinigende kracht van het vuur.
 
Een andere krachtige reinigingsmethode die je kan gebruiken, is de steen in de natuur in aarde te begraven en daar minimaal 24 uur te laten liggen. Zo wordt alle negatieve energie door de aarde geabsorbeerd.
 
Een andere krachtige reinigingsmethode die je kan gebruiken is jouw edelstenen afspoelen onder stromend, lauw water. Hoe lang je dit moet doen, hangt af van de energetische vervuiling. Houdt de edelsteen in elk geval 5 minuten onder het stromende water. Je kunt je edelstenen ook in een bakje water leggen of schoon spoelen in de zee.
 
Let wel op dat zachte edelstenen niet goed tegen water kunnen!!
 
Seleniet is een edelsteen die andere edelstenen reinigt en op laadt. Ze brengt edelstenen weer terug naar hun natuurlijke energetische staat. Ze is vernoemd naar Selena, de godin van de Maan. Seleniet is een heel bijzonder mineraal dat andere mineralen, kristallen en edelstenen reinigt. Dit witte, gips-achtige materiaal onttrekt negativiteit aan andere stenen en laadt ze weer op. Heel fijn is ook dat seleniet zelfreinigend is en dus zelf geen energetische poetsbeurt nodig heeft! 
 
Na het reinigen kun je de steen op elke gewenste manier opladen. 

Bij ons kun je ook Ontlaad (hematiet  split) en Oplaad (bergkristal split) setjes kopen.
Om jouw edelsteen te ontladen van 'energie' plaats je de edelsteen een aantal uren of een nachtje op een bedje van Hematietsplit. Vaak wordt de Hematietsplit hiervoor in een Abalone schelp gedaan. (Ook bij ons te koop) Vervolgens plaats je de edelsteen op een bedje van Bergkristalsplit om deze weer op te laden en te voorzien van nieuwe energie. Deze manier van ontladen en opladen is een hele veilige manier om jouw stenen te verzorgen zodat je nog lang van ze kunt genieten.
 
Je kunt het in het zonlicht of maanlicht laten, in je handen houden tijdens meditatie, programmeren met je intentie of een spreuk uitspreken met behulp van een mantra. Elke oefening zal krachtig en effectief zijn als je je hart erin legt. 
 
Stenen dienen als anker in het huidige moment. Er is immers geen verleden en de toekomst is onbekend, er is alleen hier en nu. Behandel stenen met respect en begrip en ze zullen je helpen je realiteit op de beste mogelijke manier vorm te geven. 

Welke edelstenen passen bij welk sterrenbeeld?